Entisajan kyttyräniska on nykyajan someniska, ja sitä esiintyy jokaisessa ikäluokassa, myös ihan nuorilla. Ennaltaehkäisy ei kuitenkaan paljon vaadi: jopa alle 4 minuutin päivittäisellä ”taukojumpalla” pystyt pitämään someniskan kunnossa.

Ennen koronaa päiväsi on saattanut näyttää tältä:

Heräät aamulla, syöt aamiaisen, puet päällesi ja kävelet joko autolle tai junalle tai bussipysäkille. Kuljet työpaikalle. Ehkä nouset rappuset ylös työpisteellesi. Kahvitauolla käyt hakemassa kahvin ja kävelet takaisin työpisteellesi. Ruokatauolla menet joko ruokalaan tai jonnekin muualle syömään. Palaat työpisteelle. Iltapäivällä on kahvitauon paikka. Sitten lähdet kotiin. Saatat käydä kaupassa työpäivän jälkeen, ja illalla sinulla on ehkä joku liikuntaharrastus. Päivittäistä huomaamatonta liikuntaa kutsutaan arkihyötyliikunnaksi. Parhaimmassa tapauksessa askelia kertyy päivän aikana jopa 10 000.

Korona-aikana työpäiväsi saattaa olla tällainen:

Heräät aamulla. Heität jotkut vaatteet päällesi. Menet keittämään kahvit. Avaat läppärin olohuoneen pöydän ääressä ja juot kahvisi samalla kun teet töitä. Et ehkä muista edes syödä, kun kukaan ei muistuta. Havahdut iltapäivällä siihen, että työpäivä ohi. Niskasi on ihan jumissa, kun olet röhnöttänyt koko päivän olohuoneen pöydän ääressä. Heität läppärin pois ja otat kaukosäätimen käteesi. Lähetti tuo eilen tilaamasi ruuat kotiin, niin ei tarvitse edes kauppaan lähteä. Katsot leffoja iltaan asti, sillä kaikki harrastuksesi ovat tauolla rajoitusten takia ja muu liikuntaa ei innosta. Menet illalla nukkumaan, ja sama kaava jatkuu päivästä toiseen, joillain jopa vuoden päivät.

Olen viimeisen vuoden aikana ollut ihan ylityöllistetty. Ihmiset ovat niin huonossa kunnossa, sekä fyysisesti että henkisesti. Itsestä ei pidetä hyvää huolta. Hakeudutaan hierojalle tai vastaavalle, kun on jo liian myöhäistä. Myös stressi ja henkinen huono olo näkyy selässä lihaskireyksinä. Ongelmat ovat niin isoja, että hierojalla joudutaan käymään 10 kertaa, ja sehän ei halvaksi tule. Olen joutunut sanomaan eioota, kun ei yksinkertaisesti ole vapaata akuuttiajoille. Ajat pitää varata hyvissä ajoin, jos hoitoon haluaa päästä. Moni taho säästäisi monta euroa, jos ihmiset itse pitäisivät itsestään huolta ja ehkäisisivät vaivoja ennalta.

Työnantajalle ihmisten liikkumattomuus ja lihasjumit tulevat äärimmäisen kalliiksi. Syntyy turhia lääkärikuluja ja sairaslomia sekä työteho heikkenee.

Kehitin Someniska kuntoon-videokurssin, jotta ihmiset pystyisivät helposti, nopeasti ja vaivattomasti pitämään itsestään hyvää huolta. Taukojumppa kestää alle 4 minuuttia, ja siihen on jokaisella aikaa vaikka työpäivän aikana. Myös muut harjoitteet ovat nopeita, helppoja sekä tehokkaita.

Yrityksille on myynnissä yrityspaketteja. Se on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisena.

Liikkukaa hyvät ihmiset enemmän ja istukaa vähemmän.

Ps. Miten olisi pienen taukojumpan aika?

Someniska kuntoon -videokurssi auttaa pääsemään jumeista eroon: